HSP-story: De Orchidee en de Paardenbloem. Hoogsensitiviteit opnieuw wetenschappelijk aangetoond.

door | 26 jul 2020 | Coachingtips, HSP (hoogsensitiviteit)

HSP’ers zijn als Orchideeën

Kinderarts Thomas Boyce noemt HSP-kinderen Orchidee-kinderen. Anders dan Paardenbloemen hebben Orchideeën extra zorg nodig om te kunnen bloeien. Met wetenschappelijk onderzoek heeft hij de genetische verschillen aangetoond tussen (de 20 procent) hooggevoelige kinderen en gemiddeld gevoelige kinderen. Deze laatste groep – zo’n 80 procent – noemt hij paardenbloemkinderen. Met de door Boyce in kaart gebrachte genetische verschillen is hoogsensitiviteit (HSP) opnieuw wetenschappelijk aangetoond.

De paardenbloemkinderen (Niet-HSP) groeien ongeacht hun omstandigheden zonder veel problemen op. Dat is anders voor de hooggevoelige Orchideekinderen. Met hen kan het twee kanten op, sterk afhankelijk van de omgeving waarin ze opgroeien. Is er weinig liefde, stabiliteit, steun en erkenning, dan lijden zij hier sterker onder en worden ze bovenmatig ziek. Zowel fysiek als mentaal.

De keerzijde: met de juiste aandacht komen (HSP-)Orchideeën tot grote bloei en zijn ze zelfs gezonder (en opvallender) dan de paardenbloemen.

HSP DNA-Onderzoek

Deze stelling is zelfs zichtbaar in het DNA. Uit recent onderzoek blijkt onder andere dat er meer ‘depressiegevoelige genen’ aanwezig zijn bij Hoogsensitieve mensen. Dat hoogsensitiviteit opnieuw wetenschappelijk is aangetoond, versterkt tevens het bestaan van de HSP (Hoog Sensitieve Persoon) als eigenschap en ontkracht het HSP-scepticisme (voor wie nog twijfelt). Het is beslist geen modieuze term of overgevoeligheidsaandoening.

Is er dan niets aan te doen als je Hoogsensitief bent, anders dan te accepteren? En ben je als Orchideebloem overgeleverd aan of je goed verzorgd wordt. En bepaalt dit hoe je als volgroeide bloem (volwassene) je leven leeft? Of je je leven lijdt of leidt?

NEE! Want er is goed nieuws. Het is nooit te laat. Hoewel er vroeger werd gedacht dat het DNA statisch was, blijkt nu iets anders. Buiten het statische deel van DNA, bestaat er het ‘epigenoom’. Een laag met chemische markeringen op het DNA. Zie het als een soort mengpaneel van onze genetische eigenschappen dat voortdurend verandert. Daarmee verandert ook steeds hoe onze genen staan ‘afgesteld’. Dus welke genen meedoen en in welke mate.

“Het is de wisselwerking van het DNA-verschil (genetisch) en het epigenetische verschil dat bepaalt of iemand uitbloeit tot een Orchidee of Paardenbloem. En in welke mate een Orchidee zich vervolgens ontwikkelt tot een kale tak of een rijke bloem.”

Thomas Boyce

Hoe zorg je dan dat je als Orchidee (Lees: HSP) uitbloeit tot een mooie dubbele rijk-bebloemde tak?

  • Een fijne en veilige opvoeding is cruciaal. Daarom is het belangrijk om het Orchidee kind te behandelen als Orchidee en niet als paardenbloem. Erken het kind in haar behoefte en geef het de ruimte om haar ‘ware zelf’ te zijn en verder te ontwikkelen.

Geen opvoeding is perfect. Zeker in het geval van HSP-ers. Voor ‘volgroeide’ Orchideeën die lasten ondervinden is het van belang om zelf verantwoordelijkheid te nemen nu ze volwassen zijn. En er voor dat deel te zijn dat in de opvoeding te weinig of een verkeerde verzorging heeft gehad.

Wat er nodig is, is afhankelijk van de hoedanigheid van de ‘verkeerde’ afstemming van het interne mengpaneel.

  • Wat in ieder geval helpt is een gezonde levensstijl waarin ook mentale gezondheid (denk aan meditatie) een plek krijgt.
  • In veel gevallen is een vorm van therapie nodig. Kijk naar een goede HSP-Coach zoals iNNerControl. iNNerControl is gespecialiseerd en ervaringsdeskundige op het gebied van HSP Coaching.

Gun jij het jezelf om (alsnog) uit te bloeien tot een mooie Orchidee? Lees hier meer over de begeleiding van HSP en andere helpende therapievormen die iNNerControl biedt. Maak vrijblijvend kennis met de versie van JEZELF die jij zou kunnen zijn!

Pin It on Pinterest

Share This